En av de mest populära fiskarna i sportfiskesammanhang är gädda, och det lockar även utländska turister som vill fånga stora fiskar. Gädda går bra att fiska året om, och stora gäddor kan man få på kroken när som helst. Under april och oktober brukar det rent traditionellt vara högtryck på gädda, men utifrån statistik för 2015 fångades de flesta stora gäddorna under januari, juni och juli. Svenska gäddrekordet slogs i april 2016 med en gädda på 21 070 gram som mätte 128 cm. I jämförelse vägde monstergäddan lite mer än ett genomsnittligt femårigt barn och var lika lång som en åttaåring.

Tolv tips för att bli bättre på gäddfiske

Känn din motståndare är ett gammalt talessätt när det kommer till krig, och även om det inte är ett krig du för mot gäddan så är det i alla fall en strid. Genom att känna till hur gäddan jagar, hur den fungerar, ökar du dina chanser att med betet och fisketekniken efterlikna bytesfisken och på så vis få gäddan på kroken.

1

Gäddor är rovdjur som anfaller i bakhåll, de föredrar att slippa lägga energi på att jaga sitt byte. För att fånga en gädda ska draget komma framifrån så att gäddan ser det och kan bedöma bytet innan den hugger. Vevar du in draget för snabbt är det för mycket arbete för gäddan att hinna ikapp den, då kommer den inte ödsla energi på det.

2

Eftersom gäddan vill spara energi och vänta på att bytesfisken kommer till dem står de ofta i undervattensströmmar eller i sund där fisk naturligt passerar. De föredrar också när det är lite mörkare eftersom de lätt blir bländade av starkt solljus, deras pupiller ändrar inte storlek efter ljusförhållanden som våra ögon.

3

Djupare vatten innehåller mer syre och är svalare, vilket ger gäddan mer explosivitet när det behövs. Så för att hitta de stora gäddorna är det bra att fiska på omkring 5–10 meters djup. Om du får en riktig jätte på kroken, se till att trötta ut den innan du försöker få upp den i båten. Använd slirbromsen på ditt spö och låt gäddan jobba sig trött innan du ger dig på att få den ur vattnet. Med slirbromsen blir gäddan trött fortare än du, och du minskar risken för att få spöet avbrutet och linan avsliten av en ilsken gädda.

4

På våren, en vecka efter islossningen, går de stora gäddorna in på grunt vatten för att leka och hitta bytesfisk. Då är det bästa tiden för gäddfiske eftersom det inte heller finns någon bottenvegetation som går fastna i. Leta de riktigt stora gäddorna på omkring 3–7 meters djup. Tidigt på morgonen och sent på kvällen går gäddorna också in på grundare vatten för att jaga, då kan du locka fram dem med en flytande wobbler som inte riskerar att fastna i växtlighet eller annat som gömmer sig vid strandkanten.

5

Gäddor anfaller ofta draget snett bakifrån, så när du ser att linan slackar lite betyder det att den huggit. Du ser det lättare om linan är neongul eller orange, och för att kamouflera det för fisken kan du använda vattenfast spritpenna några meter närmast draget. Så fort gäddan huggit ska du rycka emot så att kroken och betet fastnar ordentligt. Har du fått något på kroken vill du inte att det släpper. Reaktionsförmågan är avgörande om du ska få upp gäddan eller inte.

6

Skillnaden mellan ett proffs och en amatör är att anteckna och jämföra förhållandena vid fisket. När du fått upp en gädda, anteckna plats, vind- och ljusförhållanden, tid på dygnet, datum, fångstdjup och vilket bete som använts. Nästa gång du ska fiska och förhållandena är liknande har du något att utgå från för att veta var gäddan står. Om du hittar en gynnsam plats för gäddor och får upp en baddare kommer platsen att övertas av en ny gädda i samma storleksklass som den första du drog upp. Därför är det viktigt att notera dina bästa gäddställen så du inte behöver lära dig allt på nytt varje gång du åker ut.

7

Om du bara får upp smågäddor fiskar du på fel ställe. Små och stora gäddor har inte samma teknik när de jagar och kommer därför inte stå på samma ställe. Och om du inte får upp något på det drag du använder, byt teknik och drag och se om det funkar bättre. Uthållighet är det som ger resultat i längden.

8

När vinden legat på åt samma håll i några dagar samlas gäddorna längst lovartstranden, där står de med huvudet mot vinden och strömmen. Då får du upp dem genom att fiska från stranden och kasta ut draget framför dem så det kommer rakt emot dem.

9

Ta hand om ditt spö, dragen och linan för att ni tillsammans ska kunna jobba för att få upp gäddan ur sjön. Efter varje hugg, kontrollera linan för att se till att den inte skadats. Förvara dragen torrt och svalt, jiggar i synnerhet behöver rätt miljö för att inte torka ut.

10

Gäddor är lättskrämda, så se till att ro eller använda en elektrisk båtmotor för att inte skrämma dem med motorljud. Och lär dig ankra tyst så du inte skrämmer gäddan genom att dundra ner ett ankare i botten, på stenar eller liknande.

11

Under juli och augusti är tillgången på mat som bäst, så gäddan kan kosta på sig att vara lite mer explosiv i sin jakt. Då är trolling mest effektivt, och du kan också trolla med flera spön efter båten för att maximera dina chanser. Och om du ser gäddan följa efter draget utan att hugga, byt till ett mindre drag. Hugger inte gäddan på ett stort drag kommer den inte heller hugga på ett större.

12

Och sist men inte minst: det är den som är ute och fiskar oftast som har störst chans att få upp något riktigt stort, inte den som fiskar en liten stund när andan faller på. Genom att fiska ofta, jämföra förhållanden och anteckna kommer du maximera dina kunskaper inom fiske och bli riktigt bra på det till slut. Och ha en lagom bred repertoar du utgår från. Har du hundratals drag är du inte lika van och bekväm vid alla, ha istället tio som du känner väl, vet hur de beter sig i vattnet och kan utantill. Några olika färger och typer som funkar på olika djup och för olika förhållanden.