Det finns massor av olika typer av drag som är särskilt anpassade och effektiva på olika saker. Här listar vi de vanligaste och vad de har för särskilda egenskaper.

Skeddrag

För rovfiskar. Rörelsemönstret hos ett skeddrag påminner om en skadad fisk och lockar därför till sig fiskar som äter andra fiskar. Långa smala skeddrag är anpassade för kusten. Runda skeddrag som det ovan är anpassade för insjöar, särskilt bra för att fånga gädda. Bild och drag från Berras.se .

Jigg

Ett mjukt bete som antingen är format som en fisk eller som en trollsländelarv, så kallad grub. Särskilt bra för gös och abborre, men funkar även på gädda. Det finns två sätt att fiska med jigg. Antingen låter du den gå efter botten, då kroken sitter på ryggen innebär det att den inte fastnar i vegetation eller skräp. Eller låter du den gå i mellanvattnet, varken i ytan eller på botten. Knepet med en jigg är att låta den gå ryckigt, två-tre vev och sedan vila lite. Jiggen imiterar en skadad fisk som inte riktigt orkar simma undan, och är därför ett lätt byte för en rovfisk. Bild och drag från Beten.nu.

Wobbler

Det mest kända artificiella betet världen över, wobblern lanserades efter första världskriget och är med andra ord en gammal klassiker. Beteskroppen efterliknar fisk och gör den perfekt för att fånga rovfisk. Längst fram sitter en sked som gör att draget går ojämnt, wobblar, fram genom vattnet. Wobbler funkar både på gädda och abborre. Bild och drag från Decathlon.

Softbait

Softbait är perfekt för traditionellt spinnfiske, bara kasta ut och veva in. Består av någon typ av gummi, vilken typ varierar efter märke och drag. För att fånga vårgäddan är ytfiske med ett softbait och att sakta veva in det perfekt. Bild och drag från Berras.se .

Jerkbait

Den här påminner mycket om en wobbler, men saknar skeden längst fram och går därför friare i vattnet. Du styr själv hur den ska röra sig istället för att bara veva in som med wobblern. Fiskas vanligen med styvt spö och att man rycker för att sedan veva in slaklinan. Jerk betyder ryck eller knyck på engelska. Funkar väldigt bra till gäddfiske. Bild och drag från Decathlon.

Tailbait

En fast kropp och en mjuk svans som kombinerar det bästa från jerkbait och softbait/jigg. Otroligt effektivt vid gäddfiske och svansen byts lätt ut efter några gäddhugg när den blivit illa tilltygad. Bild och drag från Berras.se.